Luděk Sobota (Divadelní režisér) - seriál Na vodě

Luděk Sobota (Divadelní režisér) - Na vodě

Luděk Sobota (Divadelní režisér)

Datum narození: 27.5.1943
Znamení: blíženec

Luděk Sobota je český herec, bavič, scenárista a režisér. Vystudoval dopravní průmyslovou školu, poté absolvoval herectví na pražské DAMU. Přestože měl schopnost hrát dobře i charakterní role, jeho vlastní doménou se stala komika, především autorská, založená na vlastních textech a improvizaci.

Takovouto tvorbu poznal nejprve v kolektivním tvůrčím duchu souboru Ypsilon pod vedením Jana Schmida, kde hrál od roku 1968. Do povědomí široké veřejnosti vstoupil hlavní rolí ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!. V letech 1973–1990 působil v pražském divadle Semafor, kde ve scénkách s Miloslavem Šimkem a Petrem Nárožným dovedl k dokonalosti typ svého přitroublého poplety. Řada těchto skečů byla vydána i na gramofonových deskách firmy Panton. V letech 2006 až 2008 vedl vlastní Směšné divadlo v Praze na náměstí I. P. Pavlova, kde byl hercem, režisérem i autorem a kde hrála i jeho manželka Adriana. Bylo uzavřeno pro nedostatek finančních prostředků.

Filmografie

  • 2016 - Na vodě
  • 2016 - V klidu a naplno
  • 2016 - Všetko alebo nič
  • 2015 - Stopy života - Tatínek
  • 2014 - Mazalové
  • 2014 - MY 2
  • 2014 - Neviditelní
  • 2012 - Helena
  • 2012 - Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka
  • 2011 - Ivan Mládek: Jožin z bažin a další největší hity
  • 2011 - Noha 22
  • 2011 - Tajemství staré bambitky
  • 2010 - Okresní přebor
  • 2008 - Cyranův ostrov
  • 2007 - Chyťte doktora
  • ...

Zdroj a foto www.nova.cz